Noile reglementări controversate privind concediile medicale intră în vigoare astăzi. Legislaţia care modifică sistemul de acordare şi verificare a concediilor medicale a intrat în vigoare, astfel, angajaţii aflaţi în concediu medical vor putea fi verificaţi la domiciliu, de astăzi, dar numai la cererea angajatorului. Sursa: Shutterstock
În plus, medicii de familie pot acorda certificate de incapacitate temporară de muncă pentru cel mult 10 zile. Angajatorii au obligaţia ca în şase zile de la primirea unei solicitări să depună la CNAS declaraţia cu numele celor aflaţi în incapacitate de muncă şi cel al medicilor care au aprobat concediul medical.
Program de vizite
Cei care solicită concedii medicale trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere în faţa medicului, din care să rezulte locul unde stau pentru a putea fi verificaţi. Intervalele orare în care pot primi vizitele autorităţilor sunt 8.00-11.00, 12.00-17.00 şi 18.00-20.00. Primele cinci zile de concediu medical sunt plătite de angajator, iar din ziua a şasea de Casa de Asigurări de Sănătate.
Noile reglementări prevăd că angajatorul poate verifica dacă persoana aflată în concediu medical este la domiciliu. Vizita este făcută de un reprezentant al firmei, însoţit de o persoană de la Casa de Asigurări şi, la nevoie, de un polişist. Comisia care se va deplasa la domiciliul pacientului va încheia un proces-verbal care va fi semnat şi de bolnav.
În cazul în care acesta nu este găsit la domiciliu, se precizează acest lucru în procesul- verbal şi se sistează plata concediului medical.
Se încearcă diminuarea abuzurilor
„Prin această lege încercăm să diminuăm numărul abuzurilor cu certificatele de concediu medical”, explică Gabriela Angheloiu, consilier personal al ministrului sănătăţii.
Pe de altă parte, reprezentanţii paci