Autorităţile eliberează numai câteva sute de permise de muncă într-un an pentru cei din România şi Bulgaria, astfel că mulţi ajung să fie şomeri sau exploataţi de angajatorii locali.
Lipsa locurilor de muncă şi a perspectivelor din ţară i-a determinat pe mulţi români să-şi caute norocul în alte state europene, mai puţin afectate de criză. Una dintre destinaţii e Elveţia, unde există de un an posibilitatea obţinerii unui permis de muncă. Condiţiile sunt însă foarte stricte, astfel că viaţa de imigrant îşi pierde strălucirea pe care o avea înainte de plecare.
Niculae Stănică are 40 de ani şi locuieşte în orăşelul Basel din decembrie, cu prietena lui elveţiancă. Fost manager al unei firme de publicitate, Niculae era sigur că va găsi cu uşurinţă un job. „Ca român, n-am nicio şansă să obţin un permis de muncă”, spune el, cu toate că vorbeşte bine germana şi a lucrat câteva luni într-un restaurant din Zürich.
În martie avea un contract de muncă, era chelner într-un bar şi câştiga 3.900 de franci/lună. Dar n-a primit permis de muncă şi, astfel, şi-a pierdut jobul. Anual, autorităţile eliberează doar câteva sute de permise - românii sunt acceptaţi pe un post abia când se poate demonstra că pentru jobul respectiv nu a fost găsit niciun elveţian.
Obstacol, imaginea proastă
Şi Ioana Marin e dezamăgită de Elveţia. Ea a plecat în 2002, renunţând la postul de inginer la centrala nucleară de la Cernavodă. S-a căsătorit cu un eleveţian. Căsnicia nu a durat mult, astfel că femeia de 57 de ani locuieşte acum singură în Pully, un oraş situat în partea franceză a Elveţiei.
„De şapte ani tot trimit CV-uri, dar o singură dată am fost invitată la un interviu. Când au auzit că sunt româncă, nu i-a mai interesat”, spune Ioana, care vorbeşte franţuzeşte cursiv. Ea crede că românii au o imagine proastă în Elveţi