A ţinut pensula în mână pentru prima dată acum 20 de ani. Şi-a descoperit talentul singur. În atelierul de lucru improvizat în dormitor, a realizat peste 2.000 de tablouri.
Silviu Runcau a învăţat să picteze fără să urmeze cursurile vreunei şcoli de artă. Totul a pornit din întâmplare, în momentul în care a descoperit, în casa unei rude, câteva uleiuri, pânză şi pensule. Le-a luat în mâni şi a realizat primul tablou.
Mulţumit de rezultat, s-a apucat serios de treabă. Avea nevoie, însă, şi de un imbold, aşa că a cerut sfatul unui amic care terminase cursurile în cadrul Universităţii de Arte Plastice din Bucureşti, acesta împrumutându-i câteva cursuri. Perseverent, şi-a cumpărat, la rândul său, cărţi de specialitate, pe care le-a citit din scoarţă în scoarţă, până când a învăţat să picteze. Astfel, a ajuns să fie pictor “cu studii“.
Expoziţie la Parlament
În cei peste 20 de ani de pictură, artistul din Slobozia a organizat nu mai puţin de 5 expoziţii care îi poartă semnătura. Cea mai importantă a avut loc în anul 2001, la Parlament, pe holurile Senatului.
„Peste 500 de vizitatori au venit să-mi vadă tablorile“, spune mândru Silviu Runcanu. Expoziţiă, numită “Peisaj ialomiţean“, a reprezentat o evocare a sentimentelor artistului legate de Bărăgan. El a reuşit să surprindă cele mai reprezentative peisaje, definitorii pentru judeţul Ialomiţa, în toate cele 4 anotimpuri ale anului.
Tema favorită, piesajele
Silviu abordează în tablourile sale teme diverse, însă cel mai mult adoră peisajele. Natura statică, reprezentată de copaci, flori, clădiri, sunt elementele compoziţionale cu care el “lucrează“ cel mai mult. Totodată, prin picturile sale, lui Silviu îi place să-şi evoce toate stările sufleteşti.
Totodată, el a încercat să facă şi portretistică. Chiar dacă se descurcă bine atunci când vine vorba d