Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% se va face individual, pe baza unei legi, aşa cum au fost decise şi majorările de salarii, a declarat luni ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, care a adăugat că nu există nicio lege care să spună că "acolo unde pot să dau nu pot să şi iau".
"Când se majorează salariile, se dă o lege şi nimeni nu se întreabă cum se realizează tehnic. (...) Nu există lege care să spună că justiţia are dreptul să legifereze în sectorul bugetar. (...) Nu văd lege care să spună că acolo unde pot să dau nu pot să şi iau", a declarat Vlădescu, citat de Mediafax.
Ministrul Finanţelor a explicat că, în condiţiile unei diminuări cu 20% a sectorului privat, încasările la buget se diminuează proporţional, iar diferenţa nu are de unde să fie acoperită.
"De unde să plătesc aceşti 20%? (...) Dacă mâine ar fi un cataclism, iar toate pieţele s-ar prăbuşi şi n-ar mai funcţiona nimic, încasările s-ar reduce brusc cu 30-40%, ar trebui să păstrăm salariile la nivelul de dinainte?", a întrebat retoric Vlădescu. El a adăugat că şi în alte state europene s-au făcut reduceri de salarii sau chiar au fost eliminate complet unele drepturi, cum ar fi cel de-al 13 salariu, dar nimeni nu a susţinut că astfel de măsuri ar fi ilegale.
În ceea ce priveşte informaţiile privind reducerea unor ajutoare, cum ar fi indemnizaţiile pentru mame sau ajutorul de transport acordate pensionarilor pentru călătoriile cu trenul, Vlădescu a arătat că acestea sunt incluse în pachetul de reduceri al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, care trebuie să ajungă la o economie de 1% din PIB.
El a explicat că prin tăierea pensiilor, costurile cu asistenţa socială se reduc cu 3,2 miliarde lei, respectiv aproximativ 0,8% din PIB, astfel că Ministerul Muncii este obligat să ia şi măsuri complementare pentru a ajunge la 1% din PIB.
Vlădescu nu a dorit