Punţi dentare sau implant. Sunt cele două variante care vă pot scăpa de handicapul estetic pe care îl implică pierderea unui dinte. Sursa: NorthFoto
Alegerea soluţiei de înlocuire a unui dinte pierdut, punte dentară sau implant, depinde de calitatea dinţilor rămaşi.
„Nu e bine să se aştepte mai mult de şase luni pentru a începe tratamentul, pentru că dinţii migrează şi se înclină în locul rămas liber. De aceea, este posibil să nu mai fie loc pentru alt dinte”, avertizează medicul Bogdan Bader, de la BB Clinic din Bucureşti.
Proteze pentru urgenţe
Migrarea dinţilor după o extracţie poate provoca probleme în masticaţie, dar şi inflamaţii ale gingiilor din cauza faptului că spaţiul rămas nu se mai poate igieniza corespunzător.
„Inflama ţia atrage după sine formarea de pungi parodontale, care provoacă boli parodontale. Dacă nu se face tratament, există şi riscul pierderii dinţilor vecini”, avertizează Sabina Miu, stomatolog la clinica Smile Dent din Capitală.
În cazul în care pierdeţi un dinte din partea frontală, puteţi apela la proteze mobile pentru un singur dinte, aceasta fiind doar o soluţie intermediară până la tratamentul definitiv. „Protezele pentru partea frontală pot fi confecţionate în câteva ore, iar pacientul nu are sentimentul că are un handicap estetic până la tratarea definitivă a problemei”, spune Bogdan Bader, chirurg buco- maxilo-facial. În zonele laterale, din cauza forţelor care apar în timpul masticaţiei, nu se recomadă protezele mici, unidentare din plastic.
Pentru a înlocui un dinte aveţi la dispoziţie două soluţii.
Punţi pe dinţi plombaţi
Prima implică şlefuirea dinţilor vecini şi presupune protezarea dintelui absent printr-o punte dentară. „De preferat este ca dinţii să fie sănătoşi, însă se pot face punţi şi dacă dinţii sunt plombaţi”, explică Bog