Cele mai importante universităţi româneşti, grupate în Consorţiul Universitaria, au lansat o declaraţie prinvind nevoia de autonomie universitară. Sursa: Adi Pîclişan
Întruniţi în acest sfârşit de săptămână la Iaşi, reprezentanţii Universităţilor Bucureşti, Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, de Vest din Timişoara, Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi ASE Bucureşti – care formează Consorţiul Universitaria - s-au declarat ”îngrijoraţi” de eforturile actualului Guvern şi ale Ministerului Educaţiei de a restrânge autonomia universitară prin noul propict al Legii educaţiei.
Ei au semnat o Declaraţie privind nevoia de autonomie universitară, pe care, azi, au trimis-o Parlamentului României şi conducerilor partidelor parlamentare PDL, PSD, PNL, UDMR şi PC.
“Se ştie prea bine, dintr-o experienţă universală, că numai în condiţii de autonomie deplină, răspunderea publică a universităţilor este completă, după cum nu este responsabilitate unde nu este libertate de decizie. Desigur că „autonomia universitară” nu este ceva simplu (folosirea ei presupunând viziune, competenţă managerială, spirit antreprenorial, capacitate de a crea consens, preocupare de integrare a diversităţii etc.), dar rămâne o valoare indispensabilă a lumii civilizate. De aceea, universităţile membre ale Consorţiului „Universitaria” – Universitatea Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi ASE Bucureşti – cer Parlamentului să prevină distrugerea autonomiei universitare în România şi, dacă nu procedează la a dezvolta autonomia universitară, să o lase aşa cum este statuată deja în legislaţia actuală”, se arată în textul citat.
Explicaţii
Mai mult decât atât, pentru a se face foarte bine înţeleşi, rectorii au dat şi explicaţii guvernanţilor. “Suntem nevoiţi să amintim că autonomia unive