Miniştrii de Finanţe ai zonei euro încearcă în seara zilei de luni, 17 mai, la Bruxelles, să găsească o soluţie pentru deprecierea monedei unice. Planul de prevenire a crizelor în zona euro, anunţat exact acum o săptămână nu a avut efectul sperat, întrucât după o euforie îngrijorătoare a pieţelor, euro a sfârşit prin a se deprecia extrem de mult şi extrem de repede, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Miniştrii de Finanţe ai zonei euro încearcă în seara zilei de luni, 17 mai, la Bruxelles, să găsească o soluţie pentru deprecierea monedei unice.
Planul de prevenire a crizelor în zona euro, anunţat exact acum o săptămână nu a avut efectul sperat, întrucât după o euforie îngrijorătoare a pieţelor, euro a sfârşit prin a se deprecia extrem de mult şi extrem de repede, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Miniştrii de Finanţe ai zonei euro se confruntă deci cu o situaţie inedită. Ei credeau să fi făcut tot necesarul pentru a stabiliza moneda unică şi pentru a proteja economiile naţionale, dar pieţele financiare nu par să fi înţeles mesajul.
Zona euro va trebui probabil să recunoască faptul că toate măsurile luate până acum - indiferent dacă s-au axat doar pe cazul Greciei sau nu - n-au făcut decât să câştige timp şi nu au reuşit să scoată pieţele din derută.
Reuniunea de luni seară va dezbate şi o altă problemă spinoasă, cea a fondurilor speculative care, aflate în parte la baza crizei din septembrie 2008 ar trebui puse sub un mai mare control.
Ţările zonei euro sunt de acord cu aceasta, dar discuţia ar putea să devină mai complicată marţi, când miniştrii de Finanţe ai întregii Uniuni Europene se reunesc la Bruxelles şi când Marea Britanie ar putea să se opună reglementării fondurilor speculative.
Duminică seara, presa britanică sugera însă o oarecare schimbare de atitudine