Ovidiu Racoveanu, director asigurari de viata in cadrul Generali, afirma ca in prezent Romania nu are o piata a asigurarilor private de sanatate. El explica, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street, ca autoritatile trebuie sa-si asume masurile de reducere a cheltuilelilor bugetare, iar bugetarii concediati pot migra catre companii, dar cu o sustinere suplimentara a mediului privat.
Wall-Street: Cum comentati masurile de austeritate anuntate in ultima saptamana de catre guvernanti? Ati fi preferat “varianta neincrederii”, a maririi taxelor ?
Ovidiu Racoveanu: O crestere a fiscalitatii in timpul exercitiului financiar nu este sub nicio forma de dorit sau de acceptat. Vorbesc prin prisma faptului ca suntem o societate comerciala privata, platitoare de taxe cu venituri si cheltuieli, cu un plan de afaceri.
Propunerea de scadere a salariilor in sistemul bugetar este una normala si naturala. Avem circa 3 milioane de oameni, angajatii din mediul privat, care sustin celelalte categorii de personal, adica pensionarii, copii, somerii. Ar fi existat riscul sa ajungem in situatia Greciei, care cheltuie mai mult decat produce.
Decat sa mai creasca nejustificat cheltuielile probabil ca o reducere a acestora coroborata, asa cum s-a propus, cu reevaluari ale personalului bugetar si eventuale restructurari in asa fel incat in 2011 cheltuielile sa fie la un nivel corect si salariile celor ramasi in sistem sa fie comparabile cu cele din prezent mi se pare o masura normala, naturala.
Wall-Street: Credeti ca vor avea loc bugetarii in sectorul privat?
Ovidiu Racoveanu: Cu siguranta, da. Oamenii buni sunt necesari in toate firmele si in masura in care ei vor dori sa lucreze, sa participe la proiectele noastre, cu siguranta isi vor gasi un loc de munca in mediul privat, inclusiv la Generali.
Wall-Street: Sa inteleg ca Generali continua sa faca an