Nivelul investiţiilor străine înregistrat în primele trei luni ale anului a fost de două ori mai mic decât cel din aceeaşi perioadă a lui 2009
În primele trei luni ale anului, investiţiile străine directe au însumat 754 milioane de euro, în scădere de aproape două ori faţă de nivelul înregistrat în perioada ianuarie - martie 2009, de 1,475 miliarde, potrivit datelor făcute publice ieri de Banca Naţională a României (BNR). Pe ansamblul anului în curs, nivelul se va menţine sub cel din 2009, prognozează Consiliul Investitorilor Străini. Potrivit băncii centrale, investiţiile străine au finanţat în proporţie de 50,1% deficitul de cont curent din primul trimestru, de 1,506 miliarde de euro. În perioada menţionată, investiţiile au fost în majoritate participaţii la capital, respectiv 650 milioane de euro (comparativ cu 993 milioane în primele trei luni din 2010), iar restul de 104 milioane de euro (faţă de 482 milioane) credite intragrup.
Şi anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut la jumătate faţă de nivelul din 2008, ajungând la 4,89 miliarde de euro, acoperind în proporţie de 96,9% deficitul de cont curent. În urmă cu doi ani de zile, nerezidenţii au realizat investiţii străine directe în România de 9,49 miliarde de euro.
Investitorii, mai pesimişti decât BNR
Tendinţa descrescătoare se va menţine şi anul acesta, susţin reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (CIS), fără a preciza însă care este nivelul pe care-l prognozează. "După nivelurile de nouă miliarde de euro în 2008 şi peste patru miliarde de euro în 2009, an de criză, perspectivele pentru 2010 sunt nivelul de anul trecut, pentru că acum trebuie demonstrată capacitatea Guvernului, a Parlamentului de a fi conştienţi că resursele financiare sunt puţine şi că cei care vor să investească au mai multe opţiuni. Trebuie să demonstrăm că suntem un loc bun pentru investiţii"