Prin vânzarea tuturor acţiunilor pe care statul le deţine şi a clădirilor în care funcţionează administraţiile centrale şi locale, ar intra în vistieria ţării cel puţin 10 miliarde de euro. În locul măsurilor anticriză, Guvernul ar putea să ia 8,7 miliarde de euro din vânzările participaţiilor la firme la care mai este acţionar.
La o evaluare atentă, statul român stă pe un „sac cu galbeni", pe care îl ignoră, fie din prostie, fie din interese obscure. Este vorba de acţiunile pe care le deţine, în diverse companii, şi de o serie de active imobiliare foarte valoroase. Vânzarea rapidă a acestora ar putea aduce minimum zece miliarde de euro la bugetul de stat. Nu este o ruşine sau o lezare a „interesului naţional", dacă acestea sunt înstrăinate. Şi alţii au făcut asta cu pragmatism!
Mai citiţi şi:
Guvernul a restrâns limitele în care autorităţile locale pot contracta împrumuturi în 2010
Tănăsescu: Taxele ar putea fi majorate, dacă măsurile luate nu dau roade
Încă din 2007, când criza nu lovise atât de puternic, guvernul maghiar a scos la vânzare 75 de clădiri din proprietatea statului pentru a acoperi o parte a deficitului bugetar şi pentru a scăpa de cheltuielile legate de întreţinerea acestora. Valoarea imobilelor se ridică la 319 milioane de euro.
Guvernul francez a lăsat la o parte orice urmă de mândrie şi a scos la vânzare castele şi clădiri din patrimoniul naţional. Circa 1.700 de
proprietăţi au fost incluse într-un plan de trei ani pentru a finanţa o parte din deficitul public. Autorităţile de la Paris estimează că vor încasa până la cinci miliarde de euro în urma acestei operaţiuni.
SOLUŢIA LEASE-BACK
România deţine o serie de clădiri de patrimoniu care sunt extrem de „apetisante" mai ales pentru fondurile străine de investiţii. Statul român ar putea vinde în sistem lease-back clădirile î