Guvernul se va reuni în şedinţă, după întrunirea Consiliului Economic şi Social, pentru a analiza măsurile de reformă convenite cu Fondul Monetar Internaţional, a afirmat astăzi ministrul Economiei, Adriean Videanu.
UPDATE 6 Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că scrisoarea de intenţie cu FMI ar trebui să fie trimisă Fondului în termen de o săptămână. "Timpul este limitat. Ar fi bine ca într-o săptămână scrisoarea să plece la FMI", a afirmat Vlădescu, întrebat dacă va fi timp pentru introducerea amendamelor propuse de patronate şi sindicate.
UPDATE 5CES nu a reuşit să dea niciun fel de aviz pe scrisoarea către FMI. Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări.
Sindicatele şi patronatele cer Guvernului redactarea unei noi scrisori către Fondul Monetar Internaţional (FMI), în care să fie consemnate măsurile propuse de ele, nefiind de acord cu reducerea salariilor şi a pensiilor.
UPDATE 4 Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a afirmat că ideea de a merge cu toate ajustările către cheltuieli materiale şi de capital este o mare eroare şi determină un cerc vicios al recesiunii.
Vlădescu spune că este nevoie de ajustări în zona pensiilor pentru că, încă din 2007, "sistemul a ieşit din limitele logicii economice". "Dacă pensia din 2007 ar fi crescut cu inflaţia, ar fi fost de 400 de lei, însă este de 6-700 de lei".
Ministrul de Finanţe a mai spus că cei care ies la pensie cu salarii foarte mari pun o presiune mare pe buget.
Oficialul a afirmat că reducerea pensiilor cu 15% înseamnă o scăderea a acestora de la o valoare medie de 711 lei, în prezent, la 600 de lei
Vlădescu a mai spus că păstrarea sala