În urmă cu patru ani, transplantul de ficat i-a redat sănătatea bolnavului diagnosticat cu hepatită C în stadiu terminal care a făcut de trei ori septicemie.
Marius s-a trezit într-o dimineaţă cu o uşoară stare de greaţă. S-a dus la toaletă şi a început să vomite mult sânge. A reuşit să-i spună soţiei ce i s-a întâmplat şi a intrat într-o stare de somnolenţă. Femeia a chemat ambulanţa, iar la spital au aflat că Marius are ciroză hepatică şi că intră pe lista de aşteptare pentru transplant de ficat. Internat la „Matei Balş", Marius a făcut septicemie de trei ori şi de fiecare dată a reuşit să scape cu viaţă. Înainte de toate astea, bărbatul de 55 de ani se credea un om sănătos. Se simţea doar puţin obosit, dar s-a gândit că motivele sunt cu totul altele decât o boală.
„În prima zi, parcă mă călcase trenul"
În după-amiaza în care a aflat că există un ficat compatibil cu organismul lui, Marius era acasă şi tocmai terminase de mâncat. A doua zi dimineaţă era la spital, împreună cu soţia şi cu cei trei copii, unde medicii începuseră pregătirile pentru operaţie. „Nu a fost o intervenţie simplă. A durat şase ore", spune Marius. Când s-a trezit din anestezie, avea o senzaţie puternică de sete şi i s-a dat să bea apă din seringă. „În prima zi după operaţie, aveam impresia că mă călcase trenul. Mergeam încet, cu toate firele după mine", îşi aminteşte bărbatul. După aproximativ 20 de zile, Marius a plecat din spital pe picioarele lui. S-a întors la control după trei zile, apoi, după o săptămână. „Am revenit la serviciu după două luni de operaţie, dar medicul mi-a spus să mai stau acasă, ca să mă refac mai bine. Am urmat, aşadar, un program lejer, de lectură, scris, spectacole. Vorbeam mult la telefon cu prietenii şi colegii de serviciu", spune Marius, care şi-a păstrat mereu încrederea.
Marius n-a avut voie să consume grăsimi, alcool, gr