Tradiţia pare să guverneze principalele facultăţi din ţară. Doar așa se poate argumenta cum în aceeaşi instituţie ajung să lucreze profesori care sunt soţi, părinţi și copii, gineri, bunici și nepoţi. Facultăţile din România sunt populate de familiile universitarilor, care spun că meseria se transmite din tată în fiu.
Fiecare profesor aflat în funcţie de conducere şi contactat de reporterii „Adevărul" spune că nu a facilitat angajarea vreunei rude şi că fiul sau fiica a ajuns să-i fie coleg prin forţe proprii.
Suplimentul „Şcoală şi educaţie" a urmărit, pe parcursul mai multor numere, evoluţia unor familii universitare binecunoscute în mediul academic, în ideea în care noul proiect al Legii Educaţiei îşi propune să pună punct nepotismului.
Citeşte şi:
Şeful de la Agronomie şi-a plantat familia în Universitate
Clanul Fătu a cucerit Stomatologia
Iniţial, în proiectul lansat în dezbatere publică era prevăzută interdicţia de a mai ocupa simultan funcţii de conducere pentru „afini şi rudele până la gradul II, inclusiv", iar cuplurile soţ-soţie au fost lăsate pe dinafară.
Soţii, introduși în lege
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a dat asigurări că legea se va referi şi la această categorie, după ce reporterii „Adevărul" i-au semnalat omisiunea. În consecinţă, soţii apar în forma adoptată de Guvern pe 12 aprilie şi transmisă Parlamentului.
Proiectul Legii Educaţiei în noua formă îşi propune să pună punct nepotismelor din universităţi şi interzice ca, în cadrul acestora, să ocupe simultan posturi de conducere, la orice nivel, soţii, afinii şi rudele până la gradul III, inclusiv. Cu alte cuvinte, nu vom mai întâlni în funcţii înalte părinţi şi copii, bunici şi nepoţi, fraţi sau nepoţi.
Coaliţia pentru Universităţi Curate a dat publicităţii, în 2009, un raport privind integritatea instituţiilor din înv