PDL vrea ca înlocuitorul lui Alexandru Sassu să fie ales odată cu adoptarea unei legi a „depolitizării” instituţiei. „Există riscul să fie o depolitizare politică”, spun voci din societatea civilă. Sursa: Codrin Prisecaru
PDL repune pe tapet subiectul conducerii TVR, propunându-şi găsirea rapidă a unui înlocuitor pentru Alexandru Sassu. La o lună şi jumătate după demiterea acestuia de către parlament, Sassu este încă interimar.
Deputatul PDL Raluca Turcan a invocat, la sfârşitul săptămânii, existenţa unor nereguli în achiziţiile TVR, semn al adoptării unor decizii în foarte scurt timp. PDL ar vrea ca înlocuirea lui Sassu să survină la pachet cu schimbarea modalităţii de alegere a membrilor Consiliului de Administraţie (CA), care ar urma să provină din rândul unor organizaţii neguvernamentale.
Cum decizia finală aparţine majorităţii parlamentare, reprezentanţii ONG-urilor atrag atenţia că se poate ajunge la o „depolitizare politică”, adică alegerea unor membri CA dintre personalităţile favorabile puterii.
Variantele PDL
„În TVR, în ultimele zile, toate contractele de achiziţii pentru care era nevoie de avizul Consiliului de Administraţie sunt sparte în sume de sub 100.000 de euro şi se fac achiziţii directe”, a fost acuzaţia lansată de Raluca Turcan. Pe lângă sesizarea DNA, ea susţine că trebuie luată o „decizie radicală”.
În opinia sa, puterea are două variante: fie pune un alt director interimar până când votează noua lege a TVR, fie alege membrii CA pe baza legii actuale, după care o modifică şi stabileşte un termen de la care intră în vigoare. Noua lege a TVR, propusă de Raluca Turcan, este în dezbaterea Comisiei de cultură din Senat. Ea prevede că parlamentul ar urma să-i selecteze pe cei 13 membri ai CA ai TVR dintr-un set de propuneri înaintate de ONG-uri.
Legea în vigoare prevede al