Consiliul Economic si Social, format din reprezentanti ai Guvernului, patronatelor si sindicatelor, discuta astazi in plen scrisoarea de intentie catre FMI, documentul urmand sa fie aprobat in Executiv numai in cazul primirii unui aviz favorabil.
Autoritatile au convenit cu FMI reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB.
Daca scrisoarea nu primeste avizul CES, autoritatile va trebui sa renegocieze cu FMI masurile pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar, solutiile ramase fiind majorarea taxelor sau un mix intre reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor, in proportii mai reduse.
Seful statului a decis impreuna cu primul-ministru ca scrisoarea catre FMI sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul Consiliul Economic si Social.
Avizul favorabil al CES necesita acordul a trei patrimi din voturile celor prezenti. CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la Guvern, iar pentru a fi luata o decizie este nevoie ca toate partile sa fie prezente.
Plenul CES a fost convocat initial pentru vineri, insa discutiile au fost amanate pentru luni, la solicitarea confederatiilor sindicale, care au dorit sa analizeze cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate.
Deja unii sindicalisti au inceput sa lanseze amenintari ca daca Guvernul va dovedi inflexibilitate si nu va renunta la masurile din documentele incheiate cu FMI, vor continua protestele si se va ajunge si la greva generala.
Ce vor sindicatele
Sindicatele vor ca reducerea de 25% sa fie facuta nu pe salariile bugetarilor, ci pe fondul de salarii la nivelul fiecarui ordonator de credite, prin diminuarea unor sporuri si stimulente, inclusiv cu zile de concediu fara plata si disponibilizari.