Criza din Grecia si perspectiva prabusirii euro in fata dolarului determina Germania sa pregateasca un adevarat ''Big Brother'' financiar, care sa monitorizeze cheltuielile facute de statele din zona euro. Tari precum Grecia, Spania sau Portugalia nu vor mai putea imprumuta la nesfarsit, iar cheltuielile publice vor fi monitorizate de expertii de la Bruxelles.
Euro se indreapta vertiginos spre o cotatie egala cu dolarul. Moneda europeana a fost cotata luni la cel mai scazut nivel in fata dolarului din ultimii 4 ani, de 1,22 euro/dolar. Potrivit analistilor, deprecierea accentuata a euro reflecta faptul ca ca soarta zonei euro este mai subreda ca oricand. Celebrul investitot George Soros prevede ca euro si dolarul vor ajunge la paritate in acest an.
Si toate acestea in ciuda planului de salvare anuntat de Eurogroup, de 750 miliarde de euro, care ar urma sa protejeze temeliile constructiei monetare europene.
Un plan ideal pe hartie, care insa potrivit analistilor straini, nu a atenuat din temerile investitorilor privind "efectul Grecia''. Iar cea mai buna dovada, dincolo de evolutiile din piete, o reprezinta chiar demersurile celor implicati. Germania, cea mai puternica economie europeana, a anuntat luni ca pregateste un alt plan de sustinere a euro, care sa completeze pachetul financiar si care sa asigure evitarea unor viitoare crize ale datoriilor in uniunea monetara.
In primul plan, dincolo de implicarea Fondului Monetar International (FMI), tarile europene se angajau sa sustina prin imprumuturi bilaterale orice tara din zona euro cu probleme financiare. Cel de-al doilea plan, gandit de Germania, vizeaza impunerea unor reguli stricte de monitorizare a cheltuirii banilor. In vizor s-ar afla Spania, Portugalia, Italia sau Irlanda, tari ale caror deficite bugetare le-ar putea aduce in situatia Greciei, o tara in coma, aflata de mu