Tânăra de 28 de ani îi ajută pe cei mici să treacă peste traume şi timiditate, să-şi controleze agresivitatatea, să devină creativi şi să se exprime cât mai liber.
Irina Calotă, împreună cu câţiva colegi psihologi, au pus bazele atelierului de creaţie şi psihoterapie „Chiar Aşa", la începutul acestui an. Intenţia lor era de a trece dincolo de ceea ce părinţii le pot oferi copiilor care trec prin momente dificile.
„Oricât de mult şi-ar iubi copilul, un părinte nu poate întotdeauna să-l ajute să treacă prin traumele divorţului dintre părinţi sau peste faptul că este timid şi la şcoală nu se poate impune între colegi. Acesta este rolul nostru, de a-l face pe copil să se cunoască mai bine, să se exprime liber, să-şi elibereze frustrările", explică Irina.
Planul ei a funcţionat şi, la câteva luni de la înfiinţarea echipei, 20 de copii beneficiază de terapie specializată. Astfel, echipa de psihologi organizează de mai multe ori pe săptămână ateliere de dezvoltare personal, cele mai multe de pictură şi ceramică.
Corsetul emoţiilor
Irina spune că exprimarea şi creaţia într-un mediu noncompetitiv, altfel decât cel de la şcoală sau de la grădiniţă, unde se cere să fii cel mai bun, îi face pe copii să capete încredere în forţele proprii. „Presiunea socială din ziua de astăzi îi apasă şi pe copii. Şi ei sunt presaţi de cei din jur, care le cer să fie buni la şcoală, atenţi acasă şi chiar să fie responsabili. Nu toţi copiii pot fi primii, nu este vorba despre inteligenţa lor ci despre atitudinea şi emoţiile care îi ţin încorsetaţi. De exemplu, un copil care învaţă să se exprime prin intermediul unui personaj, într-o piesă de teatru, în scurt timp va putea să vorbească liber în faţa altora pentru că a învăţat ce bine este când i se dă atenţie", spune Irina.
Specialista mai spune că pictura şi desenul face adevărate minuni pentru c