O cantitate neaşteptat de mare de ţiţei se scurge zilnic în adâncurile Oceanului Atlantic. În golful afectat în aprilie de explozia unei platforme de extracţie există pături de petrol uriaşe. Situaţia de la faţa locului este mai gravă decât s-a estimat.
Obama cere Congresului 129 de milioane dolari pentru a lupta împotriva petei de petrol din Golful Mexic
„Există o cantitate de hidrocarburi gigantică, în straturi multiple, trei, patru sau chiar cinci straturi în adâncul oceanului", a declarat Samantha Joye, cercetătoare la Universitatea din Georgia, care participă la una din primele misiuni ştiinţifice de strângere de informaţii în legătură cu situaţia din
Golful Mexic.
Din 20 aprilie, acesta este afectat de explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatată de compania britanică British Petroleum, accident catastrofal în urma căruia 11 oameni şi-au pierdut viaţa, iar în zonă are loc o adevărată calamitate ecologică.
De atunci, zilnic, în apele oceanului ajung sute de mii de litri de petrol (800.000, conform grupului petrolier British Petroleum care exploatează zăcământul, mult mai mulţi, potrivit specialiştilor). Până în prezent, eforturile experţilor de a opri scurgerile de ţiţei din puţul subacvatic nu prea au fost încununate de succes.
Ieri, British Petroleum (BP) a anunţat, totuşi, că a reuşit pentru prima dată să pompeze petrol cu ajutorul unei conducte de 1,6 kilometri (având un diametru de 15 centimetri, supranumită „seringa") care îl transportă către o navă aflată la suprafaţă. Testul a fost însă scurtat, deoarece conducta s-a deplasat din ancoraj, ceea ce este „dezamăgitor", dar nu surprinzător, după cum au afirmat autorităţile americane, care au subliniat că o astfel de operaţiune nu a fost niciodată testată până în prezent.
Săptămâna trecută, preşedintele Barack Obama a cerut Congresului cel puţin 129 de