Un certificat de acest gen costă până la 250 de euro, dar pot fi fentate dacă se încheie precontracte până la mijlocul lunii iunie.
Noua reglementare nu va face decât să blocheze şi mai tare piaţa imobiliară, şi aşa lipsită de tranzacţii, susţin agenţii imobiliari. „Aceste certificate energetice sunt doar o măsură prin care se va bloca piaţa imobiliară locală pentru cel puţin un an de zile“, crede Eugen Boca, agent imobiliar.
„Se va ajunge la zero“
La nivelul Botoşaniului, puţini se mai încumetă să-şi vândă apartamentul, nemulţumiţi de prăbuşirea preţurilor. „Piaţa imobiliară este aproape blocată, iar după 15 iunie va ajunge aproape de zero. Lunar se întocmesc aproximativ 20 de contracte şi precontracte de vânzare la fiecare dintre cele zece birouri notariale“, a declarat Elena Turiceanu, angajata unui birou notarial din Botoşani.
Costul certificatului energetic va fi suportat de vânzător, dar se va regăsi în preţul apartamentului scos la vânzare. „N-am să scot eu bani din buzunar. Şi aşa au scăzut preţurile la apartamente. Eu dacă vând, vând de nevoie, nu ca să mai fac şi alte cheltuieli“, a spus Iulian Roşca, care încearcă de mai bine de şase luni să vândă un apartament cu două camere. O altă problemă pentru botoşăneni este lipsa auditorilor calificaţi. „În Botoşani nu există niciun auditor energetic gradul I. Atestate sunt doar patru persoane, însă pentru gradul II. Aceştia pot face doar expertiza termică şi energetică a clădirilor existente şi elaborarea documentaţiei necesare eliberării certificatului energetic al clădirii“, a declarat Cristi Maxim, inginer constructor.
Drum la Iaşi după auditor
Cel mai apropiat auditor calificat se găseşte în Iaşi, motiv pentru noi cheltuieli în vânzarea de apartamente. „Toţi profesorii de la Facultatea de Construcţii din Iaşi s-au acreditat în acest domeniu. Pentru gradul I t