Participantii la sedinta Consiliului Economic si Social nu au reusit sa cada de acord asupra unui aviz la adresa Memorandumului semnat cu Fondul Monetar International, fie el negativ sau pozitiv.
Astfel, propunerea liderului sindicalist Bogdan Hossu, de a se da aviz negativ, a fost votata doar de cei 15 sindicalisti.
De asemenea, propunerea de a se da aviz pozitiv, cu amendamente, a fost votata numai de patronate, iar propunerea de a se accepta textul scrisorii asa cum este in prezent a fost votata doar de reprezentantii Guvernului.
In schimb, reprezentantii sindicatelor, patronatelor si ai Guvernului au hotarat sa se intalneasca din nou, marti, 25 mai, pentru a relua discutiile, dupa ce sindicalistii au refuzat sa mai ramana la negocierile de luni.
"Este important ca exista o disponibilitate ca daca refacem scrisoarea in maximum o saptamana nu este un punct critic si apoi se poate negocia cu FMI un nou acord", a spus Bogdan Hossu.
Potrivit spuselor sale, FMI a fost de acord ca, daca se pot gasi noi solutii financiare pentru respectarea deficitului bugetar, o misiune va reveni in Bucuresti.
"Nu dorim reducerea fondului de salarii la societatile comerciale de stat sau regiile autonome, pentru ca toate si-au facut reduceri de personal pana acum. Cerem o noua politica fiscala, care sa nu arunce totul in spinarea categoriilor defavorizate. Asta inseamna o fiscalizare cu baza mult mai larga. Sunt, in continuare, in sistemul de pensii exceptii de la participare. Inseamna si o fiscalizare majorata, diferentiata pentru pensiile care sunt foarte ridicate", a mai spus Hossu.
Potrivit lui Cezar Corici, presedintele UGIR-1903, patronatele au fost de acord cu parametrii economici din scrisoare, dar nu cu detaliile acesteia.
"Nu cred ca FMI isi doreste un acord care sa nu aiba acordul p