Uitaţi-vă pe editoriale şi veţi observa “vântul schimbării” – chiar şi în cele mai cunoscute bastioane ale “băsescianismului” din campania electorală au început să se strecoare criticile, dubiile. De la Evenimentul Zilei până la România Liberă. Majoritatea jurnaliştilor şi a editorialiştilor se simt (sau măcar se arată) minţiţi, furaţi, înşelaţi, măcar induşi în eroare.
Se trezesc, fireşte, deştepţii de serviciu, care să rânjească autosuficienţi: “V-am zis eu!”. Alţii găsesc oportun să întrebe: “Vă simţiţi responsabili?”. Asta, cel puţin, este întrebarea care mi s-a pus mie. Nu, nu mă simt responsabilă pentru că am susţinut în capania electorală varianta mai puţin rea. Nu, nu cred că Geoană ar fi fost un preşedinte mai potrivit decât Băsescu. Da, cred că găurile alea pe care le-a lăsat Geoană în bugetul partidului (apropo, domnule Ponta, ce se mai aude cu auditul acela?) trebuiau acoperite, odată ajuns PSD la guvernare, ca şi alte poliţe, pe care poate nici nu le bănuim. Nu, nu cred că PSD şi PNL ar fi reuşit să se înţeleagă la împărţeală, pe prafurile astea, nici sub “soluţia Johannis”. Uitaţi-vă ce variante diferite de combatere a crizei susţin acum – am fi ajuns curând la o criză politică. Da, cred că domnul general Cătălin Voicu ar fi ajuns pe cai mari, cu toţi complicii săi locici.
Pe de altă parte, nu noi, jurnaliştii, am dat cifre nereale despre economia României. Nu din cauza noastră previziunea pentru anul acesta asupra economiei României s-a revizuit săptămâna trecută de la o creştere măruntă la contracţie. Nu noi suntem cei care nu am luat măsurile de reducere a bugetului de stat la timp. Ba chiar am ţipat că ar fi trebuit redus mai demult. Noi am sperat că, o dată încheiată campania electorală, guvernul va trece la măsuri de austeritate reală. Nu noi am dat contracte preferenţiale prietenilor, ginerilor noştri.
De ce s-au întors majo