Trei studenţi din Craiova i-au impresionat pe cei mai renumiţi specialiști în legislaţie europeană la un concurs de procese simulate. Tinerii s-au calificat în semifinala celui mai important concurs de procese simulate din sud-estul Europei.
Mihaela Opran (22 de ani), Lavinia Denisa Dobre (22 de ani) şi Răzvan Scafeş (21 de ani) s-au pregătit trei luni pentru concursul de la Sofia, dar după competiţie pot spera într-un viitor strălucit în această profesie.
Tinerii au pledat atât din tabăra apărării, cât şi de partea acuzării, într-o speţă complexă de drept european. Este vorba despre o situaţie de defăimare prin intermediul unui articol publicat pe o pagina de internet.
Potrivit scenariului, un politician află, după ce a obţinut fonduri europene pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultură, că ministerul de profil din ţara sa a publicat detalii despre modul în care acesta a obţinut finanţarea. În acelaşi timp, beneficiarul descoperă că un site privat dintr-o ţară vecină va publica informaţia că nu ar fi folosit respectivele fonduri corespunzător.
Într-o primă fază, tinerii l-au reprezentat pe politicianul care a dat în judecată ministerul şi propietarul site-ului din statul vecin. Apoi ei au apărat ministerul şi proprietarul paginii de internet reclamate.
„Practic, am jucat dublu rol. Nu este chiar aşa uşor să îţi schimbi pledoaria de la o zi la alta, pe acelaşi subiect", spune Lavinia Dobre.
Semifinaliști într-un concurs de tradiţie
„Central and Eastern European Moot Court Competition" e un concurs cu o tradiţie solidă, ajuns la XVI-a ediţie. Oltenii au întâlnit aici studenţi foarte bine pregătiţi, care mai fuseseră în această competiţie. „Au fost 16 echipe ale universităţilor din Budapesta, Praga, Riga, Bratislava, Kiev şi altele", spune Mihaela Opran.
Ca şi colegii săi, Lavinia Do