Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) lucrează în acest moment la elaborarea unui ghid comun de evaluare a proprietăţilor, valabil pentru toate instituţiile bancare, pentru a elimina necesitatea evaluării individuale a tuturor garanţiilor şi care va conduce inevitabil la provizionarea diferenţelor faţă de valoarea de piaţă a imobilelor ipotecate, au anunţat reprezentanţii asociaţiei. Demersul face parte din norma pregătită de Banca Naţională a Români
Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) lucrează în acest moment la elaborarea unui ghid comun de evaluare a proprietăţilor, valabil pentru toate instituţiile bancare, pentru a elimina necesitatea evaluării individuale a tuturor garanţiilor şi care va conduce inevitabil la provizionarea diferenţelor faţă de valoarea de piaţă a imobilelor ipotecate, au anunţat reprezentanţii asociaţiei.
Demersul face parte din norma pregătită de Banca Naţională a României, care va obliga băncile să îşi reevalueze periodic portofoliile de garanţii.
„Una din ipotezele de lucru este aceea ca dacă indicele imobiliar elaborat de Institutul Naţional de Statistică depăşeşte o anumită valoare să intervină necesitatea reevaluării portofoliilor, dar deocamdată se mai lucrează la metodologie“, a declarat Filip Stoica, preşedintele ANEVAR.
INS a anunţat că va lansat un indice imobiliar încă de acum doi ani, însă de abia anul trecut a fost încheiat un protocol de colaborare între notari, BNR şi INS care să permită colectarea datelor necesare.
Obligativitatea reevaluării portofoliilor bancare va lovi direct în bănci, care vor fi nevoite să provizioneze pierderile generate din scăderea valorii proprietăţilor.
„Teoretic, nu se pune problema ca la creditele în regulă să se vină cu garanţii în plus. Banca ar trebui să asigure într-un fel acele credite riscante“, a menţion