Şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor a fost pus şi în postura de a-şi pierde prietenii, însă nu a renunţat la meseria sa şi nici nu va face acest lucru în viitor.
Pe Dumitru Aioanei l-a prins Revoluţia ca angajat al unei fabrici din Botoşani. Într-un concediu, a făcut un pas care i-a schimbat întreaga viaţă. „În vara anului 1990 am mers la Academia de Poliţie mai mult din curiozitate. Nu am reuşit la academie, însă media obţinută mi-a permis să intru la subofiţeri. Eram o fire melancolică şi dacă vedeam pe cineva că plânge lângă mine mă determina să procedez la fel. Şcoala de subofiţeri m-a schimbat total“, povesteşte şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF).
Primul său post a fost la Poliţia din Flămânzi şi de acolo începe ascensiunea sa în rândul oamenilor legii. În 1994 devine ofiţer, iar în 1999 este cooptat la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. În 2006 ajunge şef de birou, iar din 1 mai 2009 este şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor. Cheia ascensiunii sale a fost perfecţionarea continuă. A studiat încontinuu, în paralel cu munca sa de ofiţer, iar în anul 2000 a absolvit şi Facultatea de Ştiinţe Economice.
A cochetat cu anticorupţia
„Majoritatea colegilor mei, care erau subofiţeri şi nu aveau studii superioare se înclinau spre ramura de Drept. A fost o ambiţie a mea să urmez altceva decât ceilalţi şi am îmbinat practica cu teoria“, a declarat Dumitru Aioanei. Şeful SIF spune că la un moment dat a fost tentat să se implice în lupta anticorupţie. „Pe moment nu mă gândesc să părăsesc acest serviciu, chiar dacă cu câţiva ani în urmă am avut intenţia să plec către Direcţia Generală Anticorupţie. Nu e deloc uşor ceea ce fac acum, însă m-am profesionalizat pe acest segment, am format un colectiv tânăr şi împreună trebuie să mergem mai departe. Pe viitor, totul e