Am crezut că nu citesc bine, sau că e vreun spam, că cineva a atacat adresa de e-mail a serviciului de presă al ambasadei Franţe. Citez din comunicat:
Excelenta Sa dl Henri Paul, Ambasadorul Franţei în România, va conferi distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare dnei Anca Boagiu, vicepreşedinte al Senatului, cu ocazia unei ceremonii organizate la reşedinţa Ambasadei Franţei, marţi, 18 mai 2010, la ora 18.30.
Ministru al Integrării Europene între 2005 şi 2007, dna Anca Boagiu a dat dovadă de multă hotărâre pentru a contribui la aderarea ţării sale la Uniunea Europeană. Intrată în politică de zece ani, dna Boagiu se înscrie în rândul personalităţilor care luptă pentru egalitatea şanselor.
Anca Boagiu se va alătura, deci, Anei Blandiana, Doinei Cornea şi principesei Margareta, în rândurile româncelor care au primit distincţia Legiunii de Onoare, în diverse grade. Vorbim despre cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză, instituită în 1802, care se acordă pentru “conduită civilă ireproşabilă sau fapte de război excepţionale atestate de o anchetă oficială”. Despre război nu e vorba, aşa că rămânem la conduita civilă ireproşabilă. Să cităm din doamna Boagiu, în ziua în care preşedintele Băsescu (cel care spunea că o cunoştea de micuţă, de când se juca în chiloţei în faţa blocului) anunţa tăieri de salarii şi de pensii: “Romanii puteau sa o duca mult mai rau. Sper ca in perioada imediat urmatoare sa se simta ca o duc mai bine. De fapt, se si simte ca o duc mai bine. Motive de nemultumire sunt si vor mai fi in continuare. Acum totul depinde la ce ne raportam. ” Aşa e, depinde la ce ne raportăm. În Somalia s-ar putea ca populaţia să o ducă mai rău. Poate la acest citat se referă motivaţia cu egalitatea şanselor.
În ce priveşte activitatea doamnei Boagiu în fruntea ministerului Integrării Europene, din câte cunosc eu, fără secre