„Educaţia sexuală“ nu există ca atare în şcolile româneşti; liceenii participă opţional la ore de „educaţie pentru sănătatea reproducerii“. Ar trebui înfiinţată o „şcoală a părinţilor“, sunt de acord cei mai mulţi dintre elevii de liceu, care acuză o comunicare defectuoasă cu părinţii pe această temă.
Ileana Dolinschi este „profa de sexologie" de la Colegiul Naţional „Ana Aslan", din Timişoara. „Copiii sunt curioşi, pun întrebări, sunt receptivi, ceea ce este bine", spune profesoara, potrivit căreia elevii sunt interesaţi în special de bolile venerice şi metodele de contracepţie. „Îi întreb ce cunosc ei, ce vor să afle, e mai bine decât să-i pun să scrie după dictare."
În orice caz, ora de „Educaţie pentru sănătate", cum îi spune toată lumea, nu este oră de distracţie. Profesoroara Dolinschi a observat că elevii sunt deschişi să afle lucruri noi şi să discute probleme legate de sex, pentru că acasă nu îi ascultă nimeni. „E un subiect tabu pentru multe familii", spune Ileana Dolinschi.
La rândul lor, liceenii iau în serios aceste chestiuni. „E în joc sănătatea fiecăruia. Suntem învăţaţi să recunoaştem simptomele unei boli, cum se pot trata, ce metode de contracepţie sunt", explică Marian Jel, elev la Colegiul timişorean.
Discuţii libere și în liceele din capitală
Pentru elevii de a XI-a de la Liceul „Grigore Moisil" din Capitală, ora de „Educaţie pentru sănatate" este de departe printre cele mai plăcute. Discuţiile sunt libere, iar chestiuni despre care se discuta numai pe şoptite înainte au fost acum lămurite.
„Înţelegem multe lucruri, ce înseamnă o relaţie sexuală, dar şi ce înseamnă o relaţie pur şi simplu, aflăm despre responsabilităţile pe care le presupune fiecare dintre ele", spune Alex, un puşti care stă în ultima bancă.
La şcoală poate fi chiar mai uşor să vorbeşti despre astfel de lucr