Profesorii se pregătesc de grevă într-o ultimă tentativă disperată de a convinge Guvernul să nu le taie salariile cu 25%. Protestul pe care îl pregătesc dascălii, începând cu data de 31 mai, i-ar putea afecta pe cei 200.000 de elevi de liceu care termină liceul în aceste zile.
Multe familii din România sunt în situaţia de a nu-şi putea face planuri de vacanţă. Examenul de bacalaureat ce are programată o nouă probă (la o limbă şi literatură modernă) pe 31 mai, riscă să fie întârziat de greva profesorilor, decisă pentru ultima zi a lunii.
Problemele sunt binecunoscute: dascălii refuză să accepte decizia guvernamentală de reducere a salariilor tuturor bugetarilor cu 25%, dar îi nemulţumeşte şi prevederea referitoare la dispariţia titularizării în învăţământ, sistem înlocuit cu o serie de alte examene menite să le măsoare competenţele.
Părinţii sunt neliniştiţi de aceste perspective şi cer cadrelor didactice să facă o excepţie pentru elevii clasei a XII-a. Mulţi dintre ei au fost acceptaţi la facultăţi, chiar şi din străinătate, iar o amânare a Bacalaureatului le-ar putea pune în pericol şansele de a se înscrie la timp. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Mihaela Gună, spune că greva anunţată de profesori, menită să impresioneze autorităţile, afectează în primul rând elevii.
„Copiii au devenit masă de manevră în lupta dintre cadrele didactice şi Guvern", se plânge reprezentantul părinţilor. Mihaela Gună spune, în acelaşi timp, că înţelege nemulţumirea profesorilor. „Scăderea salariilor cu 25%, la un salariu foarte mic, înseamnă foarte mult. De aceea am făcut apel la înţelegerea lor. Măcar clasa a XII-a să fie finalizată", afirmă Gună.
„Să le pună numai 10 la toţi"
Ovidiu Tudoran este tatăl Ruxandrei, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Vasile Alecsandri" din Bacău. De profesie medic, el este