Tanara familie aflata la inceput de drum isi incepe anevoioasa cale in viata cu o trecere festiva pe la ofiterul starii civile. Dincolo de bucuria acestui moment raman in memoria colectiva si alte aspecte colaterale legate de acest eveniment.
Unul dintre aceste aspecte este legat de prezenta ofiterului starii civile, in postura de legiuitor al uniunii dintre sexe. De la tipul de barbat dintr-o comuna, cu ochii injectati de bautura, pana la genul femeii plinute putin plictisite de eveniment, toti repeta acelasi discurs care incepe cu celebra rostire "statul ocroteste si incurajeaza familia".
Acest discurs de inceput este mai mult un ritual peste care toata lumea vrea sa treca mai repede si sa ajunga la semnarea actelor. Nici ofiterul de la starea civila, nici invitatii si nici macar tinerii insuratei nu acorda mare atentie acestor cuvinte pentru ca nimeni nu mai are incredere in aceste fraze fara acoperire in realitate.
In toate campanile electorale, tinerii au fost tintele promisiunilor fantasmagorice ale politicienilor. Ba ca vor fi sprijiniti sa-si ia o casa, ba ca vor fi ajutati sa-si creasca copii intr-un mod decent si multe alte promisiuni ramase doar la nivel declarativ.
Nu numai ca nu s-a pus in practica nici una dintre marile promisiuni, insa, constatam ca astazi ne aflam intr-un punct mort. Nici statul nu-si mai asuma promisiuni fata de tineri iar drept rasplata, tanara generatie ramane impasibila la viata socio-politica din Romania.
Tinerii care se mai incumeta sa-si programeze cununii pe la primarii se gandesc de doua ori inainte sa faca acest lucru din doua motive destul de importante;
- ar fi nevoiti sa mearga in timpul saptamanii pentru ca functionarii primariei nu mai vin sambata la serviciu pentru ca statul nu mai are bani de ore suplimentare.
- nu mai primesc ajutorul