Fostul dictator român Nicolae Ceauşescu rămâne imortalizat în sute de ore de imagini de arhivă, dar "aproape 90% nu mai au sunetul original", consecinţă a falimentului economic al regimului, a explicat pentru AFP regizorul Andrei Ujica.
"Ele nu mai au sunet din cauza lui, dacă ne gândim bine", apovestit regizorul. Andrei Ujica prezintă marţi la Cannes o frescă istorică despre fostul dictator comunist în "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu".
Potrivit cineastului, în anii 1980, când s-au aplicat mari restricţii, mai ales în ceea ce priveşte importurile, instituţiile nu mai aveau devize ca să importe materiale. Nici chiar cei care se ocupau de propagandă nu mai aveau mijloacele necesare. Pentru că nu avea suficiente resurse financiare ei cumpărau în continuare filme, dar fără banda sonoră.
Astfel, dictatorul Ceauşescu a continuat să fie filmat, ca să fie dat în programele de televiziune, dar pentru sunet "se reînregistrau vechile benzi". "Astfel, sunetul a dispărut la o mare parte din aceste arhive istorice foarte importante", a subliniat Andrei Ujica.
Regizorul a mai explicat că din toate înregistrările făcute nu s-au păstrat decât momentele "cheie", şi aici intră cele mai importante discursuri rostite în faţa comitetului central sau cu ocazia deplasărilor oficiale.
Înregistrările care s-au mai păstrat se regăsesc în arhivele Televiziunii naţionale Române (TVR) şi Arhivele naţionale de filme, relatează Agerpres.
Pentru a creiona contextul în momentul căderii regimului Ceauşescu, regizorul Andrei Ujica a precizat că atunci România şi cei peste 20 de milioane de locuitori ai săi erau supuşi unor severe restricţii alimentare. "A mânca o banană era un lux şi aproape imposibil, în timp ce toate produsele de bază, laptele, zahărul, ouăle, untul, erau strict raţionalizate", a mai spus Ujica pentru jurnaliştii de la AFP.
@N_