Studenta franceză Clotilde Reiss, reţinută în Iran timp de zece luni, sub acuzaţia că ar fi participat la manifestaţiile Opoziţiei a fost pusă în libertate de autorităţile iraniene, iar duminică, 16 mai s-a întors la Paris. În vârstă de 24 de ani, pasionată de limba şi cultura persană, Clotilde Reiss a fost arestată pe întâi iulie 2009, în contextul marilor manifestaţii organizate de opozanţii care contestau victoria lui Mahmoud Ahmadinejad la prezidenţialele din iunie.
Studenta franceză Clotilde Reiss, reţinută în Iran timp de zece luni, sub acuzaţia că ar fi participat la manifestaţiile Opoziţiei a fost pusă în libertate de autorităţile iraniene şi duminică, 16 mai s-a întors la Paris.
În vârstă de 24 de ani, pasionată de limba şi cultura persană - ea vorbeşte de altfel persana - Clotilde Reiss a fost arestată pe întâi iulie 2009, în contextul marilor manifestaţii organizate de opozanţii care contestau victoria lui Mahmoud Ahmadinejad la prezidenţialele din iunie.
Ei i s-au adus mai multe acuzaţii, inclusiv aceea de spionaj, întrucât tânăra franţuzoaică făcea fotografii în timpul manifestaţiilor. Ulterior, după ce statul francez a plătit o cauţiune de 230 de mii de euro, Clotilde Reiss şi-a aşteptat sentinţa, fiind consemnată în rezidenţă forţată la ambasada Franţei de la Teheran.
Regimul iranian a încercat să obţină în schimbul eliberării lui Clotilde Reiss punerea în libertate a unor iranieni fideli regimului, arestaţi în Franţa.
În tot acest timp, poziţia oficială a Parisului a fost aceeaşi : nu plătim nici o răscumpărare şi nu facem nici schimburi de prizonieri.
Concomitent, mai mulţi preşedinţi care au relaţii bune cu Teheranul, precum brazilianul Lula Da Silva sau preşedintele Senegalului au intervenit în favoarea franţuzoaicei ţinute practic ostatică de iranieni.
Week-end-ul acesta, lucrurile s-au accelerat : justiţia