Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu participă la şedinţa CES în care se dezbate scrisoare de intenţie către FMI şi a prezentat participanţilor situaţia existentă. El spus partenerilor sociali prezenţi la şedinţă că ajustarea cheltuielilor materiale şi de capital nu ar fi fost suficiente şi chiar ar fi fost periculoase. „Ajustarea cu două miliarde şi jumătate a cheltuielilor statului ar fi însemnat o diminuare consistentă a pieţelor. Ideea de a merge cu toate
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu participă la şedinţa CES în care se dezbate scrisoare de intenţie către FMI şi a prezentat participanţilor situaţia existentă.
El spus partenerilor sociali prezenţi la şedinţă că ajustarea cheltuielilor materiale şi de capital nu ar fi fost suficiente şi chiar ar fi fost periculoase. „Ajustarea cu două miliarde şi jumătate a cheltuielilor statului ar fi însemnat o diminuare consistentă a pieţelor. Ideea de a merge cu toate ajustările către cheltuieli materiale şi de capital este o mare eroare şi determină un cerc vicios al recesiunii”, a precizat Vlădescu.
Cheltuielile salariale, cu pensiile şi de asistenţă socială reprezintă zona în care România trebuie să se ajusteze cel mai mult, iar o reducere la jumătate a cheltuielilor materiale ar fi fost imposibilă, a explicat Vlădescu. Totalul cheltuielilor materiale în 2010 este de 5,1% din PIB, respectiv 5,5 - 6 miliarde euro, iar o bună parte sunt cheltuieli ale sectorului de sănătate.
“Dacă le reduceam, ar fi trebuit ajustate şi cheltuielile spitalelor, ale poliţiei, cele cu electricitatea în şcoli. A funcţiona cu cheltuieli materiale de 2,5% din PIB este imposibil pentru orice stat, iar impactul macroeconomic al ajustării cumpărăturilor statului ar fi dat o reducere consistentă a pieţelor”, a spus ministrul Vlădescu.
Acesta a explicat că reducerea cu 50% a cheltuielilor materiale şi cu 25