Iranul, Turcia şi Brazilia au semnat un acord privind schimbul de combustibil. E vorba de un schimb de uraniu slab îmbogăţit iranian, pentru combustibil puternic îmbogăţit, care ar urma să aibă loc în Turcia. S-a ajuns la acest acord după 18 ore de negocieri la Teheran. O analiză de Luca Niculescu.
Iranul, Turcia şi Brazilia au semnat un acord privind schimbul de combustibil. E vorba de un schimb de uraniu slab îmbogăţit iranian, pentru combustibil puternic îmbogăţit, care ar urma să aibă loc în Turcia. S-a ajuns la acest acord după 18 ore de negocieri la Teheran. O analiză de Luca Niculescu (audio).
Prin acordul cauţionat de Brazilia şi de Turcia, Iranul aruncă mingea în terenul puterilor occidentale. Potrivit acestui acord, Iranul va trimite în Turcia o mie două sute de kilograme de uraniu slab îmbogăţit, unde va fi stocat până când Occidentul va oferi Iranului uraniu puternic îmbogăţit pentru centralele sale nucleare.
Această ofertă a fost prezentată drept începutul unei "dinamici constructive", pentru a rezolva criza nucleară iraniană.
Occidentul nu vede însă povestea cu aceiaşi ochi. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică ceruse Iranului să trimită cele o mie două sute de kilograme de uraniu în Rusia.
Ca urmare, după cum susţine un diplomat occidental, propunerea iraniană nu răspunde exigenţelor Agenţiei pentru Energie Atomică. El recunoaşte însă că situaţia e "delicată", deoarece oferta e semnată de Brazilia şi de Turcia, două ţări influente, pe care Iranul pare că le-a convins.
Uniunea Europeană nu e convinsă de bunăvoinţa Iranului. "Anunţul poate fi un pas în direcţia bună", spune cu prudenţă un purtător de cuvânt al Uniunii Europene, "dar nu răspunde la toate neliniştile legate de programul nuclear iranian". Luca Niculescu, despre acordul dintre Iran, Turcia şi Brazilia.
Iranul, Turcia şi Brazilia au semnat un a