Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, crede că această chestiune ar trebui discutată în şcoală pentru înlăturarea tuturor vechilor clişee. Sursa: Codrin Prisecaru
Comunitatea gay din România se bucură de sprijinul Ambasadei Franţei la Bucureşti. Într-un interviu acordat EVZ, ambasadorul Henri Paul vorbeşte despre succesul parteneriatului civil în Franţa şi îi îndeamnă pe politicienii români să susţină drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali).
EVZ: Nu am găsit drepturile minorităţilor sexuale pe agenda vreunui partid parlamentar din România. Cum vă explicaţi?
Henri Paul: Nu este vorba doar despre parlament, nu veţi găsi drepturile minorităţilor sexuale nici pe agenda guvernului, deşi România şi-a luat nişte angajamente la nivel diplomatic internaţional. Se pare că în societatea românească această chestiune este încă tabu.
Există multe motive, nu sunt sociolog sau psihoterapeut, doar un observator al realităţii. Nu am o explicaţie, poate tradiţiile, poate influenţa fostului regim comunist care învăluia chestiunile sexuale în secret. Poate e vorba şi despre lipsa de comunicare dintre români. Toţi sunt secretoşi în privinţa vieţii sexuale, a vieţii private şi nu comunică cu ceilalţi.
Parteneriatul civil, un succes
Pare să fie un tipar valabil pentru ţările din estul UE. La Vilnius, parada gay fusese interzisă într-o primă instanţă.
Nu cred că parada gay este singura de care să ţinem cont. Este o manifestaţie care vine din SUA şi poate că nu este adaptată pentru alte ţări. În această ţară (n.r. - România), spre exemplu, nu există prea mulţi oameni pe străzi în niciun moment. Nu văd de ce ar fi în cazul acesta. Pur şi simplu trebuie să vorbim despre homosexualitate.
Trebuie să fie discutată în şcoli şi universităţi, trebuie să fie educaţie sexuală. Chestiunea trebuie