Circa 25% din valoarea unui proiect eolian reprezinta constructia drumurilor necesare, turnarea fundatiilor pentru sustinerea turbinelor uriase, conectarea la sistemul energetic sau realizarea instalatiilor electrice.
Desi in prezent turbinele utilizate pentru ridicarea unui proiect eolian, care reprezinta si cea mai importanta parte a costurilor, sunt importate din tari cu traditie in acest domeniu, cum ar fi Germania, specialistii spun ca odata cu intensificarea investitiilor in acest domeniu Romania a devenit interesanta si pentru unele proiecte privind producerea locala a unor subansambluri pentru "morile de vant".
Cel mai mare proiect eolian la care se lucreaza acum in Romania este cel al cehilor de la CEZ care vor instala pana la jumatatea anului viitor 600 MW, aproape cat un reactor al centralei nucleare de la Cernavoda, in doua comune dobrogene, Fantanele si Cogealac. Investitia totala se ridica la 1,1 miliarde de euro, prima faza a proiectului fiind parcul de la Fantanele unde vor fi instale 139 de turbine eoliene, fiecare de cate 2,5 MW.
"Acum sunt 92 de tubrine instalate la Fantanele, dar niciuna nu functioneaza pentru ca asteptam conectarea la statia Transelectrica, statie care a fost facuta de CEZ. Peste o luna probabil ca vor incepe sa functioneze primele turbine, iar pana in septembrie speram sa avem tot parcul functional", spune Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste din cadrul CEZ Romania.
Pentru parcul de la CEZ, turbinele sunt livrate de General Electric, dar forta de munca a fost angajata local, pana acum fiind create peste 450 de joburi, iar marea parte a materialelor de constructii au fost produse in Romania.
Statisticile europene arata ca peste 75% din valoarea unui proiect eolian se duc pe partea de echipamente, 9% pe partea de conectare la retea, 6,5% pe lucrarile de realizare a fundatiilor pentru turbi