Peste 4.200 de fermieri, fosti proprietari a 136.000 de vaci, au primit subventii totale de la stat prin Uniunea Europeana de 34 de milioane de euro pentru 2008 si 2009, chiar daca isi vandusera intre timp animalele.
Hemoragia de bani a fost oprita saptamana trecuta de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, care a cerut o alta metoda de acordare a banilor, in conditiile in care pana acum toti oficialii Ministerului Agriculturii intrebati de ZF de ce fac aceasta risipa de bani spuneau ca asa "s-a negociat cu Bruxellesul".
Aceasta suma reprezinta aproximativ 10% din suma totala pe care Uniunea Europeana a pus-o la dispozitia crescatorilor de bovine cu minim trei vaci, care au primit 125 de euro (500 de lei) anual pe cap de animal.
Motivand negocierea cu Bruxellesul, care a avut ca rezultat acordarea subventiilor pe cap de animal date pe baza declaratiilor facute de fermieri doar pentru ianuarie 2008, autoritatile au lasat sa le curga din mana circa 17 milioane de euro anual, pentru vacile declarate de fermieri in urma cu doi ani si care acum nu mai figureaza in activitatea agricola a acestora.
Intrebat de ZF in urma cu aproape jumatate de an de ce face aceasta risipa, ministrul de resort Mihail Dumitru a spus: "Nu este corect sa primesti bani pe vacile vandute, dar situatia se va mentine inca trei ani, aceasta fiind negocierea cu Bruxellesul". El a completat ca agricultorii si-au vandut animalele, dar conform legislatiei europene, fiind o subventie decuplata de productie, primesc bani pentru animalele care nu exista, singura conditie pe care trebuie sa o indeplineasca fiind aceea de a avea exploatatie agricola (teren si efectiv de animale). Statul roman a acceptat conditia fermierilor de a nu ii obliga sa pastreze numarul de animale pe care le au in ferma si sa le acorde o subventie pe exploatatie care sa se acorde indiferent de produ