Leul a pierdut rapid teren in fata dolarului american in ultimele saptamani pe fondul sentimentului negativ al investitorilor generat de criza datoriilor din Europa, ceea ce i-ar putea forta pe romani sa scoata mai multi bani din buzunar in primul rand din cauza scumpirii in salturi a combustibililor.
Dolarul a urcat la sfarsitul saptamanii trecute pana la un maxim al ultimelor paisprezece luni, depasind pragul de 3,32 lei si extinzandu-si avansul consemnat luna aceasta la 6,5%. De la inceputul lui 2010, cand se situa pe palierul de 2,9 lei, moneda americana s-a intarit cu aproximativ 13%. Aprecierea din ultima perioada este insa una conjuncturala, spun dealerii, fiind determinata de preocuparea investitorilor fata de criza datoriilor din Europa si de performanta economica mai buna a Statelor Unite.
Si euro a pierdut in ultima luna peste sapte procente in fata dolarului american.
"Faptul ca datele macroeconomice publicate in ultima perioada sunt mai bune in Statele Unite decat in Europa a determinat intarirea dolarului in ultima perioada. La aceasta tendinta contribuie si faptul ca in Europa principala preocupare este in acest moment criza datoriilor", a comentat dealerul unei banci.
Intarirea dolarului va pune o presiune suplimentara asupra inflatiei prin majorarea in special a pretului carburantilor, care s-au scumpit deja de cateva ori de la inceputul acestui an, cele mai scumpe sortimente de benzina depasind in prezent pragul de 5 lei/litru. Scumpirea carburantilor de la inceputul anului a fost cauzata de un mix intre majorarea accizelor, cresterea barilului de petrol si aprecierea dolarului.
"Intarirea dolarului, in care sunt exprimate preturile la combustibili, are un impact semnificativ asupra inflatiei. In ultimele patru-cinci saptamani, cursul s-a miscat de la 3 la 3,3 lei, ceea ce va afecta inflatia mai mult decat creste