Tradiţionala paradă va încheia o săptămână plină de expoziţii, ateliere, dezbateri şi cursuri de dans. Aceste manifestări sunt menite să schimbe percepţia asupra minorităţilor sexuale. Sursa: Arhiva EVZ
Discuţii despre transsexuali, istoria persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) şi filme. Aşa arată o parte a „reţetei” cu ajutorul căreia re prezentanţii Fundaţiei Accept încearcă să-i vindece pe români de fobia împotriva acestei comunităţi sau de indiferenţa pe care o arată faţă de ea. Potrivit unui studiu realizat, în 2008, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, o treime dintre români nu au o reacţie în ceea ce priveşte persoanele LGBT.
Obişnuiţi să vadă jumătatea plină a paharului, cei de la Accept speră ca ediţia Gay Fest din acest an să aibă un ecou pozitiv şi românii să intre în categoria „gay friendly”.
„Festivalul debutează pe 17 mai (azi - n.r.), când se săr bă toreşte în toată lumea Ziua Internaţională împotriva Homofobiei, 17 mai fiind ziua în care s-a obţinut victoria ca homosexualitatea să nu mai fie privită ca o boală”, a explicat Alina Oancea, director executiv al Accept. Festivalul începe azi de la ora 15.00, cu o expoziţie care ur măreşte istoria acestor categorii, la Green Hours şi British Council.
Măsuri de securitate
Tradiţionala paradă, la care sunt aşteptaţi în jur de 500 de oameni din toată ţara, va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, pe traseul deja bine cunoscut: Piaţa Unirii (de la capătul tramvaiului 32), Piaţa Constituţiei, Parcul Izvor. „Am luat toate autorizaţiile de la primărie şi, ca întotdeauna, o echipă de jandarmi, dar şi mai multe echipaje ale poliţiei vor asigura protecţia participanţilor la marş”, a mai precizat Alina Oancea.
Organizatorii paradei susţin că şi-au luat câteva măsuri de precauţie şi pentru a evita o eventuală altercaţ