Conservatorii şi liberal-democraţii intenţionează să mărească numărul membrilor Camerei Lorzilor, pentru „a o elibera” de dominaţia laburiştilor.
Intenţia celor două formaţiuni contrazice flagrant promisiunile din campanie privind reducerea cu 10% a numărului parlamentarilor.
De cealaltă parte, după afacerea decontărilor scandaloase făcute de parlamentari, laburiştii promiteau o reformă electorală profundă, astfel încât numărul membrilor Camerei Lorzilor să fie redus de la 750 la 300, iar aceştia să fie aleşi în mod direct.
Dincolo de încălcarea promisiunii de reducere a numărului parlamentarilor, intenţia coaliţiei de la Londra înseamnă cheltuieli suplimentare, în condiţiile în care noul ministru al Trezoreriei, George Osborne, urmează să anunţe în curând reducerile bugetare necesare redresării economiei britanice.
Iar situaţia este mai rea decât se aşteptau cele două formaţiuni. După un model întâlnit şi pe alte meleaguri, laburiştii au aplicat „politica pământului pârjolit" înainte de alegerile generale din 6 mai, lăsând în urmă facturi de miliarde de lire sterline. Potrivit „The Times", în prima zi de lucru, noul secretar general al Trezoreriei, David Laws, a găsit la birou un bilet lăsat de predecesorul său, Liam Byrne. „Dragă secretar general, mă tem că trebuie să te anunţ că nu mai sunt bani", a scris Byrne, care a explicat ieri că a fost vorba de o glumă „ca de la un secretar general la altul".
Peste 23 milioane de euro
Laburiştii au 211 membri în Camera Lorzilor dintr-un total de 750 (în fapt, 736, după demisia de onoare a câtorva), număr care le permite blocarea unor iniţiative legislative. Noua coaliţie îşi motivează demersul şi prin dorinţa ca rezultatul alegerilor să fie reflectat şi în componenţa Camerei Lorzilor.
Conform unor estimări ale liberal-democraţilor citate de „The Times", numărul lorzilor conservatori