De mai bine de o săptămână trebuia să se ştie numele celor trei care-i vor înlocui pe judecătorii al căror mandat expiră pe 7 iunie. Problema nu se află însă pe agenda politicienilor.
Cele două Camere ale Parlamentului şi Preşedinţia au încălcat Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, în condiţiile în care actul normativ obliga să-i fi desemnat deja pe cei trei noi judecători. Potrivit Legii nr. 47/1992, „numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor". Cum mandatele lui Ioan Vida, Nicolae Cochinescu şi Petre Lăzăroiu expiră pe 7 iunie, rezultă că ar fi trebuit să ştim deja care sunt noii judecători constituţionali. Mai ales că CCR a avertizat încă din 16 martie, în scris, asupra datei de expirare a mandatelor. În cazul celor două Camere, Birourile Permanente au luat act, dar procedura nu a fost demarată, deoarece liderii grupurilor parlamentare nu au căzut la o înţelegere. Potrivit legii, grupurile depun candidaturi la Comisiile juridice, iar acestea se pronunţă printr-un raport şi formulează o recomandare celor două Camere. Procedura s-a blocat deoarece pentru desemnarea judecătorilor este nevoie de votul majorităţii senatorilor şi, respectiv, deputaţilor, iar ambele posturi de judecători ce revin Parlamentului sunt râvnite de PDL.
De ce se întârzie desemnarea judecătorilor
Miza desemnării celor trei judecători constituţionali derivă din regulile de luare a deciziilor, dar şi din componenţa Curţii. Concret, în afara celor trei judecători cărora le expiră mandatul, plenul CCR este format din: Augustin Zegrean (propus de PDL în 2007), Puskas Valentin Zoltan (propus de UDMR în 2007), Tudorel Toader (propus de PNL în 2007), Ion Predescu (propus de PSD în 2004), Aspazia Cojocaru (propusă de PSD în 2004) şi Acsinte Gaspar (propus de PSD în 2004). Dacă PDL ar