Sistemul de protecţie şi plasament al copilului din Braşov a fost pus
la punct de nişte poliţişti englezi, fiind primul creat în România. În urmă cu 20 de ani, când poliţiştii din New Castle au venit în România cu ajutoare, au găsit la Braşov cel mai umil orfelinat din ţară şi poliţişti cu atitudine de... miliţieni. Investind mii de lire sterline, timp şi nervi, englezii au reuşit să facă la Braşov cel mai modern sistem de plasament, dar şi un inspectorat de poliţie cu atitudine occidentală.
În 1990, în România domnea haosul. La câteva luni de la prima gură de libertate, românii erau încă sprijiniţi cu ajutoare din străinătate. Haine, făină, mâncare, crenvuşti, soia, televizoare color – tot ce văzuse, dar mai ales nu văzuse, românul în zeci de ani de comunism. Printre convoaiele cu ajutoare se aflau şi cele ale poliţiştilor din New Castle. „Ca să fiu sincer, atunci nici nu ştiam unde se află România pe hartă. Credeam că Transilvania este un ţinut terifiant, aparţinând lui Dracula. Nu credeam că există cu adevărat. Am ales să lăsăm ajutoarele în Braşov din motive pur geografice. După ce am stat la graniţă, ne era lene să mai mergem până la Bucureşti, şi următorul oraş mare în care am intrat a fost Braşovul”, s-a confesat inspectorul de poliţie Robert Burn.
Organele au trecut la acte de caritate
Aici, poliţiştii din New Castle au găsit cel mai umil orfelinat din ţară şi un inspectorat de poliţişti cu atitudine de... miliţieni. Şefii de atunci ai poliţiei braşovene nu puteau să înţeleagă de ce ei ar trebui să facă voluntariat în sprijinul societăţii, în loc să facă pe miliţienii de care se temea toată lumea. „Eram extrem de contrariaţi pe vremea aceea: ce avem noi, organ represiv cu actele de caritate? De ce trebuie noi să slujim populaţia? Relaţia cu poliţiştii englezi ne-a schimbat total mentalitatea”, a declarat inspectorul - ş