Creditarea nu va putea fi reluată atâta timp cât băncile şi IMM-urile nu vor înţelege că trebuie să împartă riscul şi nu să-l arunce unii în curtea celorlalţi, a declarat marţi preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Şaramet. "Atâta timp băncile şi IMM-urile nu vor înţelege că riscul trebuie împărţit şi atâta timp cât riscul va fi aruncat în curtea altuia, nu se va relua creditarea. În plus, este nevoie de comunic
Creditarea nu va putea fi reluată atâta timp cât băncile şi IMM-urile nu vor înţelege că trebuie să împartă riscul şi nu să-l arunce unii în curtea celorlalţi, a declarat marţi preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Şaramet.
"Atâta timp băncile şi IMM-urile nu vor înţelege că riscul trebuie împărţit şi atâta timp cât riscul va fi aruncat în curtea altuia, nu se va relua creditarea. În plus, este nevoie de comunicare. IMM-urile doresc să facă profit, dar trebuie să înţeleagă că şi băncile caută acelaşi lucru. Băncile, de asemenea, trebuie să înţeleagă că şi IMM-urile vor profit, iar sistemul bancar are încă marje de profit peste media înregistrată de firmele mici şi mijlocii", a spus Şaramet la seminarul MEDIAFAX talks about SME's.
Şaramet a menţionat că din păcate nu există acest tip de dialog între bănci şi antreprenori, pentru că fiecare pune pe prim plan interesul propriu şi apoi pe al celuilalt. El a adăugat că profitul ar trebui să fie corelat cu riscul pe care fiecare parte îl prezintă, din acest punct de vedere IMM-urile prezentând un grad mai ridicat de risc decât băncile.
Potrivit statisticilor citate de şeful FNGCIMM, doar 15% dintre IMM-uri au apelat la credite bancare.
FNGCIMM a acordat în primele patru luni garanţii în valoare de 144 milioane de euro, din care 74% au vizat credite de reînnoire ale liniilor de finanţ