De cealaltă parte, procurorii au ca obiectiv urgentarea soluţionării dosarelor şi instituirea de măsuri care să asigure recuperarea prejudiciului.
Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală a crescut simţitor anul acesta faţă de anul trecut. Numai în primul trimestru al lui 2010, poliţiştii vasluieni au constatat 36 de astfel de nereguli, în condiţiile în care pe tot parcursul anului trecut au înregistrat doar 55.
„Chiar astăzi (ieri - n.r.) am solicitat poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor ca până în data de 25 mai să prezinte dosarele de evaziune fiscală pentru ca procurorii să examineze stadiul cercetărilor şi să întocmească note de sarcini pentru ofiţerii care lucrează în dosar, în vederea finalizării cercetărilor“, a spus Silvia-Elena Bejinariu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.
Anul trecut, procurorii au avut în lucru 146 de dosare de evaziune fiscală, iar la nivelul Parchetului judeţean, la finele primului trimestru au fost soluţionate opt dosare şi numai un inculpat a ajuns în instanţă.
8 milioane de lei „pierdute“ în acte
„Prejudiciile cauzate de evazionişti sunt de ordinul sutelor de milioane de lei. Potrivit prevederilor legale, cei care au creat un prejudiciu de până în 50.000 de euro şi îl achită integral pe timpul urmăririi penale sau până la primul termen de judecată, pot scăpa doar cu o sancţiune administrativă“, a explicat Silvia Bejinariu motivul pentru care numărul dosarelor care ajung în instanţă este relativ mic.
Autorităţile sunt determinate să ia măsuri drastice împotriva evazioniştilor vasluieni, a căror activitate devine mai intensă de la un an la altul.
„De la începutul anului şi până în prezent, în urma acţiunilor de inspecţie fiscală, au fost constatate diferenţe faţă de evidenţele contribuabililor în valoare de pes