Hoţii care „operează” în Bucureşti şi în alte mari oraşe ale ţării au găsit cea mai sigură cale de a supravieţui crizei fără a ajunge după gratii: dezmembrează maşini.
Hoţii care acţionează în Capitală şi în marile oraşe ale ţării au găsit calea cea mai puţin riscantă de a supravieţui crizei economice fără a ajunge după gratii: dezmembrează maşinile românilor.
Aşa arată statisticile poliţiei pentru primele patru luni ale anului, potrivit cărora, la nivel naţional, numărul furturilor de oglinzi retrovizoare, ştergătoa re, faruri, roţi sau antene de pe autoturisme a crescut cu 2,2% faţă de perioada similară a anului trecut. De departe, primul loc la acest capitol este ocupat de Bucureşti, unde creşterea tradusă în procente arată astfel: +156%.
„Nu putem păzi peste 2.000.000 de maşini”
„S-au axat pe componente ale maşinilor, care le aduc câştiguri rapide. De fapt, cei care vând prin târguri astfel de obiecte sunt în minoritate, majoritatea acestor furturi fiind comise «la comandă». În plus, riscul de a ajunge după gratii e foarte mic în cazul acestor hoţi. În primul rând, pentru că faptele sunt greu de probat, în condiţiile în care antenele, ştergătoarele sau roţile nu au elemente unice de identificare”, au explicat surse din poliţie.
Cât despre insuccesele contabilizate în combaterea a cestor infracţiuni, oficialii poliţiei au o scuză: „Ne-am concentrat pe reducerea infracţiunilor cu violenţă, comise în plină stradă, a spargerilor, a combaterii marii criminalităţi. Toate celelalte tipuri de fapte, inclusiv tâlhăriile, omorurile, jafurile, sunt în scădere. Am încercat să protejăm în primul rând viaţa oamenilor, nu putem avea grijă de milioane de maşini”.
În Bucureşti însă, astfel de fapte sunt mai uşor de combătut, prin redistribuirea patrulelor de poliţie către cele mai periculoase zone (centrul oraşul