O salată de măcriş pentru un organism sănătos. Această recomandare vine din partea Cristinei Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med. Aveţi de ales între măcrişul de baltă şi măcrişul iepurelui.CONTRA ANEMIEI
Măcrişul de baltă conţine acid oxalic. Prin urmare, are un gust acrişor. Cu toate acestea, specialistul nostru îi sfătuieşte pe anemici să consume frunze de măcriş fierte, asezonate cu mărar.
În cazul în care kilogramele în plus vă dau bătăi de cap, încercaţi aceeaşi salată de frunze de măcriş.
Atenţie! Măcrişul nu este recomandat persoanelor cu reumatism şi nici celor cu litiaze renale.
ÎN COVALESCENŢĂ
Măcrişul iepurelui îl recunoaşteţi pentru că are frunzele asemănătoare cu trifoiul. Tocmai de aceea se mai numeşte şi trifoi acru.
Medicul Cristina Bălănescu atrage atenţia că planta se foloseşte numai în stare proaspătă. Nu se usucă, pentru că prin uscare îşi pierde din proprietăţi. Ceaiul de măcrişul-iepurelui se administrează în convalescenţa după hepatită. În acest caz se beau trei căni zilnic.În uz extern, sucul de măcrişul, iepurelui este benefic pentru tratarea rănilor.
SALATĂ
Salata, cu măcrişul-iepurelui sau cu măcrişul-de-baltă, se prepară rapid. Aveţi nevoie de o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se adaugă o linguriţă cu oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline. De preferat este să se mănânce în cel mult 30 de minute după ce a fost preparată. Într-o cură de primăvară se consumă o asemenea salată la micul dejun şi o porţie la prânz. O cură cu măcriş durează minimum 12 zile.
ANTIOXIDANT
Datorită conţinutului bogat în vitamina C, măcrişul este eficient în prevenirea problemelor c