Primul volum al "Dictionarului-tezaur" a fost inceput in 1906 de Sextil Puscariu, iar ultimul, al 37-lea, a fost tiparit si prezentat recent in Aula Academiei.
Au trecut mai bine de 140 de ani de cand Societatea Academica Romana ii insarcina pe membrii sai de atunci, Ion-Heliade-Radulescu, A. T. Laurian si Ioan C. Massim, cu elaborarea acestui dictionar, si 105 ani de cand Sextil Puscariu a pus in practica acest proiect, denumit de actualul vicepresedinte al Academiei "Catedrala Limbii Romane".
Dictionarul Limbii Romane, finalizat la 100 de ani de la incepere
Membrilor insarcinati in 1869 cu elaborarea dictionarului-tezaur al limii romane li s-au alaturat, ulterior, alte doua nume importante, Iosif Hodos si George Baritiu.
Dupa moartea lui Puscariu, in perioada 1949-1952 au fost reluate lucrarile la Institutul de Lingvistica din Bucuresti, sub conducerea lui Iorgu Iordan, iar din 1959 au fost cooptati Alexandru Graur si Ion Coteanu. Pe langa acestia, au mai contribuit sute de colaboratori care au adunat material.
Infaptuirea acestui dictionar a fost incredintata asadar, de-a lungul vremurilor, unor mari nume ale culturii romanesti, precum B. P. Hasdeu, Al. I. Philippide sau Sextil Puscariu, cel din urma conducand lucrarile timp de 43 de ani. Din 1906 si pana in 1949, Sextil Puscariu si echipa sa de la Cluj au elaborat si publicat 3071 de pagini.
Academicianul Marius Sala vrea sa reia seria Puscariu cu sensuri si cuvinte noi, dar elaborarea acestei editii, care va avea inclusiv un format electronic, va dura, probabil, cativa ani buni.
Primul volum al "Dictionarului-tezaur" a fost inceput in 1906 de Sextil Puscariu, iar ultimul, al 37-lea, a fost tiparit si prezentat recent in Aula Academiei.
Au trecut mai bine de 140 de ani de cand Societatea Academica Romana ii insarc