Aproape în toate rafturile din sufrageriile perioadei Ceauşescu puteai găsi o cărticică doldora de sfaturi practice legate de prepararea porcului.
Nu există studii care să spună câte piftii şi câţi caltaboşi s-au făcut pornind de la reţetele respective, dar e de presupun că multe. Dincolo de fap tul că a fost un bestse ller, cărticica punea o problemă şi oferea soluţii practice, aflate la îndemână. Era credibilă.
Aşa-zisele măsuri anticriză din scrisoarea de intenţie semnată de guvernatorul BNR şi de ministrul de finanţe au tocmai acest păcat: pun problema (nu mai sunt bani şi nici perspective), dar nu oferă soluţii. Nu poţi face nicio brânză doar tăind salarii, pensii şi ajutoare de şomaj. Poţi, doar, să mai tragi niţel de timp.
O precizare necesară: nu am deloc convingerea că porcul a fost tăiat. Nu cred nici măcar că măsurile anunţate de preşedintele Traian Băsescu şi puse în sarcina guvernului Boc (şi a parlamentului!) vor fi aplicate întocmai. Cred, aşa cum am spus-o deja, că vor urma destule asteriscuri. Deja avem întâlnirea ratată a Consiliului Economic şi Social (sindicatele cer în continuare renegocierea cu FMI). Preşedintele Bă sescu a anticipat deja asta (a zis cam aşa: putem spune şi că populaţia respinge măsurile, dar atunci ne vom împrumuta de pe piaţă, în condiţii mai rele).
E de presupus că Bucureştiul va încerca o soluţie de compromis care să împace şi capra sindicalistă (dacă, de exemplu, mitingul de mâine va fi unul de proporţii) şi varza FMI-istă. Care varză, bănuiesc, ar putea accepta şmecheria românească.
În ultimă in stanţă, până şi celor de la FMI le poate conveni să fie acoperiţi şi să acorde creditul: România încă poate plăti datoriile, deci o spirală a creditelor poate aduce avantaj băncii. Zic şi eu: e enervant că guvernul Boc (titularul oficial al „reformei”) vine abia acum cu o