"Nu putem spune că nu există niciun risc doar pentru că nu există suficient de multe rezultate care să sugereze asta", conchide dr. Elisabeth Cardis, coordonator principal al studiului Interphone, citată de Le Figaro
Rezultatele studiului care să arate dacă există sau nu un risc crescut de cancer în urma vorbitului la mobil au fost recent publicate în Jurnalul Internaţional de Epidemiologie. Sunt liniştitoare, scrie Le Figaro, precizând că dezbaterea nu s-a încheiat încă din cauza unor vicii de metodologie. Mai mult, şi modul de utilizare a telefoanelor a suferit modificări odată cu apariţia noilor modele din ce în ce mai performante.
De aici şi declaraţia ambiguă a coordonatoarei principale a studiului, dr. Élisabeth Cardis, citată de AFP: "Studiul n-a evidenţiat un risc crescut, dar nu putem spune că nu există un risc doar pentru că nu există suficient de multe rezultate care să sugereze asta".
Lansată de Centrul internaţional de cercetare asupra cancerului (CICC), în 2000, în 13 ţări (Germania, Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Israel, Italia, Japonia, Norvegia, Noua Zeelandă, Regatul Unit şi Suedia), ancheta urmărea să evidenţieze o eventuală relaţie existentă între folosirea telefonului mobil timp de 10 ani şi tumorile creierului, ale nervului acustic sau ale glandei parotide (salivare). De altfel, au fost chestionaţi pacienţi suferind de aceste tipuri de cancer pe perioada în care au folosit telefonul mobil comparând răspunsurile acestora cu cele ale altor voluntari sănătoşi.
Ancheta a acoperit 2.708 cazuri diagnosticate cu gliom (tumoare localizată la nivelul sistemului nervos) şi 2.409 cazuri de meningiom (tumoare benignă a meningelui), 1.100 de cazuri de neurinom acustic (tumoare a nervilor) şi 400 de tumori ale glandei salivare, comparativ cu voluntarii sănătoşi cu vârste cuprinse între 30 şi 59 de ani.
Stu