În 1990 aveam 800 de mii de bugetari, iar statul funcţiona. Acum avem aproape dublu şi ne întrebăm care e problema. Avertismentul e transmis de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care a vorbit despre situaţia economică a României în contextul crizei internaţionale. Un alt mesaj important: salariile şi pensiile trebuie ajustate în regim de austeritate bugetară.
În 1990 aveam 800 de mii de bugetari, iar statul funcţiona. Acum avem aproape dublu şi ne întrebăm care e problema.
Avertismentul e transmis de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care a vorbit despre situaţia economică a României în contextul crizei internaţionale. Un alt mesaj important: salariile şi pensiile trebuie ajustate în regim de austeritate bugetară.
Guvernatorul Băncii Naţionale a confirmat că e nevoie de măsura pe care sindicatele o contestă. Salariile şi pensiile trebuie corectate, spune Mugur Isărescu, la nivelul care poate fi susţinut economic. Dar cum se poate face asta?
Sunt două soluţii: corecţia poate fi făcută transparent, prin raţionalizarea cheltuielilor bugetare sau majorarea impozitelor, ori netransparent, prin intermediul inflaţiei.
Şeful BNR a adăugat însă că majorarea impozitelor va duce la reducerea veniturilor şi, deci, la inflaţie, iar inflaţia trebuie evitată pentru că e periculoasă.
Un lucru e cert: deficitul bugetar trebuie redus. Adică diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Finanţarea acestui deficit se va face din fonduri externe, spune Isărescu, pentru că nu există altă soluţie:
Isărescu aduce aminte că BNR a avertizat permanent că toate cresterile salariale au fost dincolo de productivitate si ca, mai devreme sau mai tarziu, corectia se va impune. In privinta salariatilor din domeniul public, mesajul BNR e cat se poate de clar: "In 1990 Statul functiona cu circa 800.000. După 20 de ani avem 1,4 milioane si ne