I-a plăcut sportul dintotdeauna, însă nu a putut face carieră din cauza banilor. La 42 de ani a reuşit să pună bazele unui club sportiv „Karate Tiger".
S-a născut într-un sat de munte, Mureşenii Bârgăului, şi de mic a fost pasionat de mişcare. Când venea de la şcoala şi termina munca pe lângă casă, îşi dedica o oră sportului: ridica greutăţi. A făcut un timp haltere şi apoi, la vârsta adolescenţei, s-a apucat de lupte greco-romane. La vârsta de 18 ani a participat la prima sa competiţie, unde a fost pe podium. A obţinut locul II la campionatul naţional de lupte greco-romane „Daciada" desfăşurat la Timişoara. A făcut performanţă la „AS Armata Cluj" şi la „Gloria Bistriţa". A continuat cu luptele, iar după 2 ani s-a dus în armată.
Pe vremea când îşi satisfăcea stagiul militar la Cluj (unitatea Pompieri) a fost selecţionat dintre sutele de lupători de acolo, să facă judo. După câteva antrenamente a participat la concursul „Dinamoviada de judo", pe MAI. Din cauza lipsurilor materiale a fost nevoit să renunţe la sportul de performanţă. „Am fost copil sărac, trebuia să trăiesc, aveam nevoie de bani. M-am dus în vizită la un frate în Reşiţa şi am prins o selecţie de personal pentru staţiunea Semenic. Am fost angajat acolo şi am rămas să fac bani", mărturiseşte Vasile Dologa. Aici a fost ospătar câţiva ani. Deşi a muncit din greu, nu s-a lăsat de sport.
Se antrena singur pe dealurile din Reşiţa
A făcut karate „Shotokan", antrenându-se singur o perioadă, apoi cu prietenii, pe muntele Semenic. A început să colaboreze cu un maestru în karatele „Sihan", Zoltan Lipa, deţinător a 7 dani. Acesta i-a devenit maestrul cu care a păstrat legătura şi când a revenit în locul natal, după aproape 10 ani de trăit în Reşiţa. A continuat încă 11 ani cu „karateka" pe cont propriu şi a participat la numeroase seminarii prin Reşiţa, Timişoara şi Oradea. „Nu eram amator de