Mai aproape de stele, aceasta este deviza celor care au făcut, la Piteşti, unul dintre cele mai moderne planetarii din Europa. Sute de oameni vin săptămânal şi urmăresc spectacolele proiectate pe o cupolă de şapte metri în diametru.
Spectacolele educative se adresează tutoror categoriilor de vârstă. La Planetariu se pot urmări de la filmuleţe de 30 de minute pentru copii, până la o istorie a dispoziţivelor prin care oamenii au studiat spaţiul cosmic de-a lungul vremii sau filme pentru cadre didactice şi specialişti.
Vizitatori din afara oraşului
Săptămânal, la Muzeul Judeţean din Piteşti „debarcă” vizitatori din alte oraşe, care nu au posibilitatea de a urmă un spectacol de planetariu în altă parte. Este vorba despre grupuri de copii, de studenţi, elevi, dar şi de adulţi, unii dintre ei organizând excursii la Piteşti special pentru a urmări un spectacol la planetariu. „Vin grupuri din alte oraşe special pentru a viziona spectacole aici. Este un adevărat succes pentru că prezintă un real interes pentru oameni de toate vârstele”, spune Remus Cârstea, cel care se ocupă de planetariu şi unul dintre cei care au luptat să aducă această mică minune tehnologică la Piteşti, în urmă cu doi ani.
Spectacol printre stele
Planetariul din Piteşti este unul dintre cele mai moderne din Europa şi din România, o ţară unde există un planetariu la 4 milioane de locuitori. Cel de la Piteşti are un ecran cu diametru de 7 metri, oferă vizionarea unor proiecții de planetariu, de cinematografie panoramică și simultană și de expoziții virtuale de înaltă definiție, sonorizate cu un sistem audio 5.1 pentru săli de cinematograf. Poate găzdui 38 de spectatori, inclusiv persoane cu nevoi speciale de deplasare. Mobilierul este proiectat și realizat special pentru planetariu, iar volumul de proiecție beneficiază de un sistem de climatizare optim și ecologic. Cam